Algemene voorwaarden

LEVERINGSVOORWAARDEN HDRA

Algemene Voorwaarden van: HDRA te Oss, ingeschreven bij de KvK onder nummer 85661996.

HDRA is een naar Nederlands recht opgerichte eenmanszaak die zich ten doel stelt enerzijds werknemers, van welke aard en afkomt dan ook, te re-integreren in het arbeidsproces in de ruimste zin des woords. Anderzijds werknemers, van welke aard en afkomst dan ook, te begeleiden in outplacement trajecten, te begeleiden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en/ of op het gebied van loopbaanontwikkeling. Daarnaast houdt HDRA zich bezig met het helpen van groepen werknemers in organisaties zich te ontwikkelen tot goed functionerende teams en met het helpen van teams op een goede manier samen te kunnen werken.

Artikel 1. Toepasselijkheid van deze voorwaarden

Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere rechtsverhouding tussen HDRA en een opdrachtgever, waarop HDRA de voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk schriftelijk is afgeweken.

Opdrachtgever verklaart zich bij het verlenen van een opdracht akkoord met deze voorwaarden. Algemene voorwaarden van een opdrachtgever zijn slechts van toepassing, indien uitdrukkelijk en schriftelijk is overeengekomen dat deze, met uitsluiting van de voorwaarden van HDRA, op de overeenkomst tussen partijen van toepassing zijn.

Artikel 2. Totstandkoming van de overeenkomst en opdrachtbevestiging(-en)

  1. Een overeenkomst tussen HDRA en een opdrachtgever komt tot stand als een opdrachtgever de door HDRA verstrekte offerte, opdrachtbevestiging of overeenkomst ondertekend aan HDRA retourneert of schriftelijk bevestigd, dan wel doordat HDRA een door opdrachtgever mondeling verstrekte opdracht schriftelijk bevestigd en opdrachtgever zich hiermee akkoord verklaart door niet binnen veertien dagen na ontvangst van het bericht schriftelijk te reageren.
  2. Diensten die afwijken van het standaard aanbod, dan wel diensten binnen het standaard dienstenpakket waarbij melding gemaakt wordt van “op offertebasis”, worden door HDRA middels een offerte aangeboden. Offertes zijn vrijblijvend en geldig gedurende dertig dagen, tenzij anders aangegeven of tenzij HDRA onverwijld na ontvangst hiervan te kennen geeft dat er geen overeenkomst tot stand dient te komen, onder de voorwaarden als omschreven in de offerte. De in een offerte, opdrachtbevestiging of overeenkomst vermelde prijzen zijn exclusief BTW, tenzij anders aangegeven.
  3. Als tussen partijen overeenkomst is bereikt over de opdracht op offertebasis, zendt HDRA aan de opdrachtgever een opdrachtbevestiging met daarin onder andere startdatum, duur, prijs en in te zetten producten en dienstverlening gedurende de trajecten.

Artikel 3. Uitvoering van de overeenkomst en uitvoeringstermijn

  1. HDRA zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren. Op HDRA zal te allen tijde en onder alle omstandigheden slechts een inspanningsverplichting rusten.
  2. HDRA kan de werkzaamheden (ten dele) door andere derden laten uitvoeren.
  3. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens die HDRA redelijkerwijze nodig heeft of waarvan een opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst/opdrachtbevestiging, tijdig aan HDRA worden verstrekt. Indien de, voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde, gegevens niet (tijdig) aan HDRA zijn verstrekt, heeft HDRA het recht de uitvoering van de opdrachtbevestiging op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende, (extra) kosten aan opdrachtgever in rekening te brengen.
  4. HDRA is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat HDRA is uitgegaan van door opdrachtgever verstrekte gegevens, tenzij deze onjuistheid en/ of onvolledigheid voor haar kenbaar behoorde te zijn.
  5. Indien is overeengekomen dat de overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd, kan HDRA de uitvoering van die onderdelen, die tot een volgende fasen behoren, opschorten totdat een opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
  6. De opdracht wordt uitgevoerd binnen de in overleg met een opdrachtgever in de offerte/opdrachtbevestiging vermelde (geschatte) termijn, tenzij zulks in redelijkheid niet is te realiseren.

Artikel 4. Contractduur

  1. Overeenkomsten/ opdrachtbevestigingen worden gesloten voor de in de overeenkomsten/ opdrachtbevestigingen overeengekomen periode.
  2. De overeenkomst van opdracht eindigt bij het verstrijken van de overeengekomen duur of, indien een der partijen niet voldoet aan enige verplichting die voortvloeit uit de overeenkomst en vervolgens na laat om, na daartoe schriftelijk te zijn aangemaand, binnen veertien dagen na aanmaning alsnog deugdelijk te presteren, of indien een der partijen het beheer van haar vermogen geheel of gedeeltelijk verliest dan wel in geval van faillissement, surseance van betaling of liquidatie van een der partijen, zonder enige ingebrekestelling, onverminderd de bepalingen in artikel 8 van deze algemene voorwaarden.
  3. Beide partijen hebben, binnen de kaders van art. 4.4 en 4.5 van deze algemene voorwaarden het recht de overeenkomst tussentijds te beëindigen. Zulks een beëindiging dient schriftelijk en aangetekend te worden aangezegd.
  4. HDRA zal van dit recht uitsluitend gebruik maken, indien als gevolg van feiten of omstandigheden die zich aan haar invloed onttrekken, voltooiing van de opdracht in alle redelijkheid niet kan plaatsvinden.
  5. Eenzijdige opzegging door de opdrachtgever is slechts mogelijk indien de overeenkomst hierin voorziet.

Artikel 5. Wijziging van de overeenkomst/ (meer)kosten

  1. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen de partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst aanpassen en schriftelijk bevestigen.
  2. Indien de partijen besluiten tot wijziging of aanvulling, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering worden beïnvloed. HDRA zal de opdrachtgever zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte stellen.
  3. Indien de wijziging of aanvulling op de overeenkomst financiële en/ of kwalitatieve consequenties heeft, zal HDRA de opdrachtgever hierover vooraf inlichten. Indien een vast honorarium is overeengekomen, zal HDRA daarbij aangeven in hoeverre de wijziging of aanvulling van de overeenkomst een overschrijding betekent. Door HDRA worden geen meerkosten in rekening gebracht indien de wijziging of aanvulling het gevolg is van omstandigheden die aan haar kunnen worden toegerekend.
  4. Bij het voortijdig afbreken van een traject door de kandidaat worden de kosten van de lopende module in rekening gebracht.

Artikel 6. Geheimhouding

  1. HDRA is verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van een overeenkomst heeft verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van informatie, zoals ook vastgelegd in de Wet bescherming Persoonsgegevens.
  2. De verantwoordelijkheden die uit dit artikel voortvloeien, strekken zich eveneens uit tot diegenen van wier diensten HDRA gebruik maakt bij de uitvoering van de opdracht, tenzij hiertoe in een concreet geval afwijkende afspraken zijn gemaakt en de opdrachtgever daarvan op de hoogte is.
  3. Indien de opdrachtgever en de kandidaat verschillende personen zijn, wordt het schriftelijk verslag aan de opdrachtgever toegezonden, tenzij de kandidaat daartegen bezwaar heeft.

Artikel 7. Intellectuele eigendommen

  1. Onverminderd het bepaalde in artikel 6 van deze voorwaarden, behoudt HDRA zich de rechten en bevoegdheden voor die haar toekomen op grond van de auteurswet.
  2. Alle, door HDRA verstrekte, stukken, zoals rapporten, adviezen, ontwerpen e.d. zijn uitsluitend bestemt om te worden gebruikt door een opdrachtgever en mogen niet door hem, zonder voorafgaande toestemming van HDRA, worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of ter kennis van derden worden gebracht. Opdrachtgever vrijwaart HDRA voor de gevolgen welke kunnen ontstaan indien de opdrachtgever de resultaten van HDRA ter beschikking stelt aan derden.

Artikel 8. Ontbinding van de overeenkomst

De vorderingen van HDRA op een opdrachtgever zijn onmiddellijk opeisbaar in de volgende gevallen:

  1. Indien na het sluiten van de overeenkomst, aan HDRA ter kennis gekomen omstandigheden, HDRA goede grond geeft te vrezen, dat een opdrachtgever niet aan zijn verplichtingen zal voldoen.
  2. Indien HDRA aan een opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst gevraagd heeft zekerheid te stellen voor de nakoming en zekerheid uitblijft, dan wel onvoldoende is. In de genoemde gevallen is HDRA bevoegd de verdere uitvoering van de overeenkomst op te schorten, dan wel tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan. Een en ander laat onverminderd het recht van HDRA om schadevergoeding te vorderen.

Artikel 9. Gebreken/ klachten

  1. Klachten over HDRA verrichte werkzaamheden dienen door de opdrachtgever en/of kandidaat binnen veertien dagen na ontdekking, doch uiterlijk binnen een maand na voltooiing van de betreffende werkzaamheden, schriftelijk te worden aangemeld aan HDRA.
  2. Indien een klacht gegrond is, zal HDRA de werkzaamheden alsnog (laten) verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit inmiddels voor een opdrachtgever/ kandidaat zinloos is geworden. Dit laatste dient door een opdrachtgever met opgaaf van redenen kenbaar te worden gemaakt. Indien het alsnog verrichten van de overeengekomen dienstverlening niet meer mogelijk of zinvol is, zal HDRA slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 12.

Artikel 10. Betaling

  1. Opdrachtgever is verplicht de werkzaamheden en eventueel geleverde zaken te betalen binnen de overeengekomen termijn, doch uiterlijk binnen veertien dagen na de factuurdatum.
  2. HDRA zal altijd voorafgaand aan het (laten) geven van begeleiding, advies, onderzoek en voorafgaand aan het (laten) verrichten van welke werkzaamheden dan ook, van opdrachtgever geheel of gedeeltelijke betaling van deze werkzaamheden kunnen eisen, daarin begrepen de reis- en verblijfskosten van betrokkenen.
  3. De reis- en verblijfskosten van HDRA ten behoeven van de werkzaamheden in het kader van de opdracht, worden zoveel mogelijk in de offerte van HDRA opgenomen.
  4. Na het verstrijken van veertien kalenderdagen na de factuurdatum is opdrachtgever in verzuim; opdrachtgever is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd van 1% per maand, tenzij de wettelijke rente hoger is in welk geval de wettelijke rente geldt.
  5. In geval van liquidatie, faillissement of surseance van betaling van een opdrachtgever zullen de vorderingen van HDRA en de verplichtingen van een opdrachtgever jegens HDRA en/of jegens derden betrokken bij de opdracht, onmiddellijk opeisbaar zijn.
  6. Door een opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds ter afdoening in de eerste plaats van alle verschuldigde rente en kosten, in de tweede plaats van opeisbare facturen die het langst open staan, zelfs al vermeldt een opdrachtgever dat de voldoening betrekking heeft op een latere factuur.

Artikel 11. Incassokosten

Is opdrachtgever in gebreke of in verzuim met het nakomen van een of meer van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte, voor rekening van opdrachtgever.

Artikel 12. Aansprakelijkheid

  1. HDRA aanvaardt voor de uitvoering van het opgedragen werk geen verdere aansprakelijkheid en geen verdere garantie dan voor zover deze schriftelijk uitdrukkelijk aan een opdrachtgever te kennen is gegeven. Mocht op grond van wettelijke bepalingen vastgesteld worden dat HDRA aansprakelijk is, dan zal deze aansprakelijkheid te alle tijden beperkt zijn tot het bedrag zoals genoemd in lid 2, dan wel tot het verzekerde, dan wel in redelijkheid verzekerbare deel. Voor het niet verzekerde dan wel in redelijkheid verzekerbare deel van de schade wordt aansprakelijkheid uitgesloten.
  2. De aansprakelijkheid van HDRA is beperkt tot het overeengekomen honorarium. Bij opdrachten met een langere looptijd is de aansprakelijkheid verder beperkt tot het over de laatste drie maanden overeengekomen honorarium gedeelte.
  3. De, in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade is te wijten aan bewezen opzet van HDRA, met dien verstande dat HDRA nimmer aansprakelijk kan worden gesteld voor indirecte schade, van welke aard ook en door wie geleden, daaronder ook begrepen bedrijfsschade.

Artikel 13. Overmacht

  1. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop HDRA geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor HDRA en/ of betrokken derden niet in staat zijn hun verplichtingen na te komen.
  2. HDRA heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid, die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat HDRA haar verbintenis had moeten nakomen.
  3. Tijdens overmacht worden de verplichtingen van HDRA en/ of betrokken derden opgeschort. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door HDRA en/ of betrokken derden niet mogelijk is, langer duurt dan twee maanden, zijn beide partijen bevoegd de overeenkomst te ontbinden zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.
  4. Indien HDRA en/ of betrokken derden bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan hun verplichtingen hebben voldaan, of slechts gedeeltelijk aan hun verplichtingen kunnen voldoen, dan is HDRA gerechtigd het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel afzonderlijk te factureren en is een opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijk contract. Dit geldt echter niet als het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel geen zelfstandige waarde heeft.

Artikel 14. Toepasselijk recht

Op elke overeenkomst tussen HDRA en een opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.

Oss, september 2022